Tréner a nagyvilágban

A gym rendszer működése

2017. november 06. 22:30 - Urbatorium

untitled-141497893506064.jpg

A mostani gym rendszert gyakran emlegetik úgy, hogy új gym rendszer. Ez azért van így, mert a pokemon go indulásakor még egészen más módon működött sok minden. Szerintem sokkal dinamikusabb és felhasználóbarátabb az új rendszer, a nyilvánvaló korlátozások ellenére, legalábbis jobban támogatja a kezdő játékosokat. Hadd meséljek arról, hogyan is működik ez pontosan.

letoltes2.pngEgy gym-ben 6 hely van. Pontosan ennyi azonos színű tréner tud bepakolni. A gymet védő pokemonok csak különbözőek lehetnek, két ugyan olyan pokemon, pl.: két gengar, nem lehet a teremben.

A termekben lévő pokemonok olvadnak, motivációt veszítenek. Ez azt jelenti, hogy minél több ideig vannak bent, annál több CP-t veszítenek. Minél nagyobb CP-s egy pokemon, annál gyorsabban fog csökkenni a teremben a védőértéke, ezt a folyamatot hívjuk éhezésnek vagy olvadásnak.

1908342-149796437220482.pngA gym-et védő pokemonok CP-jét etetéssel tudjuk helyreállítani. Ehhez felhasználhatunk bármilyen nálunk lévő berryt. A stopból pörgethető berryk, mint a razz, pinap és nanab csökkenő hatékonysággal adják vissza a pokemon CP-jét, minél többet adsz belőle egy pokénak, annál kevesebb CP-je töltődik vissza. Legfeljebb tizet adhatsz belőlük összesen egy pokemonnak, viszont annyi pokemont etethetsz meg tízszer, amennyit csak szeretnél.

golden22.pngA golden razz berry, amit csak sikeres raid csaták után kaphatsz, egyetlen etetéssel minden CP-jét visszatölti a gym-ben lévő pokénak, de arra is igaz, hogy a többi berryve együtt tíznél többször nem etetheted.

Fél óránként indul újra a tizes keret, tehát fél óránként tízszer etetheted meg a saját vagy a veled megegyező színű játékosok pokéját a teremben.

Ha leütsz egy termet, 30 másodperced van elfoglalni. A rendszer ennyi időt biztosít a terem leverőjének, hogy betegye a pokéját. 30 másodperc után bárki pakolhat a terembe, akár más színű játékos is.

how-to-fix-the-fake-gym-is-under-attack-notification-glitch-in-pokemon-go2.png"The gym is under attack!". Ha ellenséges termet ütsz le, egyetlen pokét elég kiütnöd, és az ellenfél 7 percig nem fog tudni visszapakolni a helyére. Etetni ugyan úgy fogja tudni, sőt, ha leütöd, akkor 30 másodperc után ő is be fog tudni pakolni. Viszont amíg nem ütöd le teljesen, de egyetlen pokét kiütsz, 7 percig nem fog a helyére kerülni semmi.

Ahhoz, hogy leüss egy más színű termet, általában nem lesz elég egyszer végigütnöd. Egy végigütés után a teremben lévő pokék CP-je harmadolódik. Ha olyan termet akarsz leütni, amiket max CP-s pokék védenek, akkor háromszor kell majd végigcsapnod. Menni fog, biztos vagyok benne.

pokemon-go-gym-reduce-motivation-screens.jpeg

A gymek 5 percenként pörgethetőek ki, egy kipörgetés 125 XP-t ad. A kapott itemek mennyisége attól függ, hogy milyen medálod van az adott gymből.

Ha bármilyen interakcióba lépsz egy teremmel, értsd, pl.: kipörgeted a stopját, vagy megeteted egy pokéját, megjelenik nálad, mint medál.

Itt a jelöletlen, a bronz, az ezüst, majd az arany medálokat láthatod:

pokemon-go-gym-badge-display-screens.jpg

Vegyük pontokba, hogyan növelheted a medálod értékét:

  • Új védő hozzáadásával (100 XP a gym medálhoz)
  • A védő teremben maradásával (10 percenként 1 XP a gym medálhoz)
  • A termet védő pokemonod etetésével (10 XP minden etetés után a gym medálhoz + 20 stardust és nagy ritkán a pokemon fajtájának megfelelő candy is)
  • A termet védő ellenséges színű pokemon leverésével (a pokemon CP-je osztva 10-el, ennyi XP a gym medálhoz)
  • Raid a gym-en (1000 XP a gym medálhoz, függetlenül attól, milyen raidet vertél le rajta)

 

Minél magasabb szintű a gym medálod, annál komolyabb jutalmakat kaphatsz a gym kipörgetése után:

pokemon-go-gold-gym-badge-7-day-streak.jpg

A gym medálok az alábbi táblázat szerint fejlődnek:

GYM MEDÁL SZÜKSÉGES XP ÖSSZES XP
Bronz 500 XP 500 XP
Ezüst 3.500 XP 4.000 XP
Arany 26.000 XP 30.000 XP

 

Ahhoz, hogy egy pokemonod arany medállal térjen vissza hozzád, közel egy hónapot kell a gym-ben lennie. Ez az idő rendszeres etetéssel csökkenthető.

Fontos, hogyha a termet védő pokemonod CP-je nullára csökken, nem fog visszatérni hozzád. Csak akkor kapod vissza a teremben hagyott pokédat, ha egy ellenséges színű játékos kiüti. Magadhoz visszahívni sem tudod addig.

Néhány egyszerű szabály ezzel kapcsolatban:

  • Napi szinten 50 coin jutalmat kaphatsz a hazatérő pokemonod után. Ha egy pokemonod már meghozta az 50 coint, a többi nem fog hozni semmit.
  • Egy terem 10 perces védése után 1 coint kapsz. Könnyű kiszámolni, hogy a pokemonod összesen 8 óra és 20 perc után hozza meg neked az 50 coint.
  • Összesen 20 termed lehet, több nem. Ez azt jelenti, hogy ennyi terembe pakolhatsz védőt. Nyilván minél több teremben vagy benne, annál több részletben tudod megszerezni a kiütések után járó 50 coint. Például ha 2 teremben is benne vagy, akkor elég, ha 4 óra 10 perc után ütnek ki mind a kettőből, már meg is van az 50 coin.
  • Attól még, hogy az egyik nap megkaptad az 50 coint, nem garantálja, hogy a következő nap is meg fogod kapni. Azért fontos ezt kiemelni, mert nem mindig egyértelmű. Sajnos hiába jön haza a pokéd úgy, hogy akár több hétig ugyan abban a teremben volt, csak aznap kapod meg utána az 50 coin jutamat (és azt is csak akkor, ha aznap még nem kaptad meg). 
  • A hazatérő pokemond CP-je újra a régi lesz, ne aggódj. Használj revive-ot, hogy feléleszd, majd potit, hogy feltöltsd az életét, de egyébként semmi baja nem lesz.

 

ACE TRAINER

d0rb79n2.pngKorábban a gym-ek akár 10 fősre is bővíthetőek voltak. Ma már csak 6 hely van, de ahhoz, hogy be tudj pakolni bármelyik helyre, nem kell edzened a termet. Korábban 3 hely volt alapvetően elérhető, minden további helyért egyre komolyabban meg kellett küzdened, trénelni az adott termet. Ehhez külön medál is tartozott.

Azok a játékosok, akik a gym váltás után kezdték a játékot, abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy nekik már meg sem jelenik ez a medál, hiszen nem kell trénelniük.

A régi rendszer játékosainál viszont két lehetőség áll fenn. Vagy elég termett edzettek fel ahhoz, hogy arany medáljuk legyen, vagy ha valamilyen okból ezt nem tették meg, akkor az a badge teljesíthetetlenül ott ragadt a profiljukban.

 

Az új gym rendszer a kisebb szintű játékosok számára nyújt nagy előnyt. Így, hogy a teremben hagyott pokemonok motivációja (értsd: CP-je) folyamatosan csökken, olvad, így a kisebb szintű játékosok is könnyen le tudnak verni magas szintű játékosok által épített gym-et. Néha ez csak türelem kérdése.

lkytspocs23zc4ung9hs.png

Ráadásul az új gym rendszer lehetőséget ad arra, hogy ne mindig a legjobb védőértékkel bíró pokemonokat lássuk a gym-ekben, hanem kreatív, vicces termek születhessenek. Néha többet véd egy jól kitalált pakolási szisztéma a gym-en, mint a benne hagyott pokék tényleges védelme, mert fáj az ember szíve leverni egy ilyen jópofa termet.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://treneranagyvilagban.blog.hu/api/trackback/id/tr5913049734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jegkoko 2019.02.25. 18:34:44

Csak éppen hülyeség ez a 8 óra 20 perces dolog.Ma 12 óra elött tettem be egy pokemont egy gymbe, és kb délután fél 4 kor visszatért hozzám mert valaki kiüttöte és megkaptam az 50 érmet.

Urbatorium 2019.03.09. 11:49:40

@Jegkoko: 10 perc után jár 1 coin. Biztos, hogy nem az a pokemonod tért vissza fél 4kor, amit aznap dél körül tettél gym-be. Ha a karaktered arcára kattintva a profilodat megnyitod, kilistázza neked aktivitás szerint a gymeket, amikre legutóbb ránéztél. Ott tudod ellenőrizni, hogy pontosan melyik gymből jött haza a pokemonod. Érdemes csekkolni az ilyesmit, mielőtt azt a következtetést vonnád le, hogy neked alig 4 óra védésre is megadta az 50 coin jutalmat a játék.

Jegkoko 2019.03.13. 07:12:14

@Urbatorium: Pedig ugyan az a pokemon után kaptam meg az 50 érmet,amit elötte betettem a gymbe. Ez már nem először fordult már elő.
süti beállítások módosítása