Tréner a nagyvilágban

Trade: csak ügyesen!

2018. október 13. 13:16 - Urbatorium

august-special-trades.jpgNem újdonság a csere fogalma a pokemonos játékokban, de a PoGO játékosok alig fél éve élvezhetik csak az előnyeit. Nem olyan egyszerű kiigazodni, hogy mi mennyit is ér a piacon, főleg, hogy az eventekkel sok minden változik, ahogy a Niantic folyamatosan hozza be az új shiny formokat, írja át pokemonok moveset arzenálját, hoz vissza régi legendásokat vagy variálja a lucky esélyeket. A csere segítségével első pillantásra lehetetlennek tűnő medálok is kipipálhatók, mint a big magi vagy az unown badge. Összeírtam magamnak, hogy mit érdemes tudni a cseréről.

ALAPSZABÁLYOK

Nem kell messzire menni, hogy lefektessük az egyetlen legfontosabb alapszabályát bármelyik cserének: minden pokemon pontosan annyit ér, amennyit adnak érte.

Mert mindenkit más motivál. A cél lehet egy gyerekkorban szeretett pokemon shiny formájának begyűjtése. Nehezen beszerezhető dex entrykből lucky beszerzése. Vagy ritka poké értékeit cserével újrarollolva 100-ast szerezni. Bármi. A csere lényege pont az, hogy mind a két fél elégedetten távozzon, még ha más számára nem is volt egyenértékű a csere. Éppen ezért muszáj lefektetni ezt az alapszabályt.

Viszont arra is oda kell figyelni, mert ugyan úgy nagyon fontos: nem mindig érdemes várni a csodát, hogy valaki egy tucatpokéért valami rendkívül értékeset fog majd felajánlani nekünk. Lássuk, ez mit is jelent pontosan.

MAJD MOST LESZNEK MAGAS CP-S SZÖRNYEIM!

spawhy3.jpgNem, sajnálom, de nem lesznek. Egyrészt azért, mert ha nem vagy elég magas szintű, akkor hiába kérsz lvl 40-re húzott pokemont, a csere után a te szintedhez igazítja a rendszer a pokemon szintjét is.

Az IV változik a csere után. Szóval hiába ajánlod fel a 100%-os pokemonod, az csere után iszonyatosan kicsi eséllyel marad tökéletes. Nem is érdemes bekockáztatni. Viszont minél jobb barátok vagytok (értsd: great, ultra vagy best), annál jobb pokékat kapsz garantáltan a cserékből, mert szépen emelkedik a minimum IV. Éppen ezért fontos, hogy ha minél jobb pokékat akarsz, akkor inkább szerezz néhány trade friendet. Apró különbséggel, de minden cserélt poké jobb lesz.

Ha jobban vonzzanak a konkrét számok, akkor less rá a jobb oldalt lévő képre. Ott láthatod, hogyan is változnak az esélyek a különböző barátságszinteknél a jobb IV-val rendelkező pokemonokra csere után.

A dust mennyiség se mindegy! A lenti táblázat segít kicsit eligazodni, hogy mi mennyibe is kerül good friend szinten. Jól látszik belőle, hogy milyen drága a többihez képest az új shiny és az új legendary pokemonok cseréje. Nagyon fontos, hogy a csere mind a két félnek ugyan annyiba kerül és mind a ketten a legmagasabb értéket fizetitek ki. Éppen ezért érdemes új shiny vagy legendás pokét szigorúan új shiny vagy legendás pokéért adni. Mert messze az a legmagasabb stardustot igénylő csere, és éppen ezért lényegében semmi mást nem éri meg arra cserélni.

initial-cost.jpg

EVENTEK ÉS COMMDAYEK POKEMONJAI

Mondhatjuk azt, hogy pl a shiny eevee ritka, mert a vadonban találni egyet tényleg nem egyszerű. De attól még nem ritka. Volt commday, ráadásul két napos, hogy mindenkinek, aki bele tudott tenni energiát, legyen belőle néhány. És ezzel szegény nincs egyedül. A commday-es shinyk nem ritkák. Lehet nagy értéket kérni érte, de nem biztos, hogy érdemes. Ez a lista segíthet belőni, hogy az elkapott shinyd mennyire ritka, mert szépen jegyzi minden shiny mellett, hogyan is lehet vagy lehetett beszerezni.

Beszéljünk még picit a korosodásról. Nagyon fontos, mert állandó érv a meghagyásuk mellett a tételmondat: később még jó lesz. Ez így van. Egyes esetekben mondjuk évek múlva. Akkor már lehet, hogy valami igazán értékesre cserélheted. Addig viszont porfogó a tárhelyben.

 

UNOWNOK

unown_alphabet.png"Hé, haver! Van egy kis unownod? Unown! Unownod van?"

Az unown speciális eset. Két dologhoz kellhet. Pokedex feltöltéshez és medál aranyozáshoz. Ahogy korábban minden mást, úgy ezt is érdemes megkülönböztetni a beszerzésük nehézsége szerint.

Ugyan úgy vannak event unownok. Ezek a betűk bár gyakoribbak, de fontos megjegyezni, hogy még így is elég ritkák. A teljesség igénye nélkül néhány példa: 

S A F A R I - az első, 2017-es publikus, prágai eventről

E U R O P E - a második publikus, Európa szintű eventről, ami ennek a blognak is első bejegyzése volt

D O R T M U N D - 2018 első publikus európai eventjéről, amiről élménybeszámoló itt olvasható

Az én tudásom eddig tart. Tudom, hogy voltak japán eventek, magyar résztvevőkkel és volt pl. francia event, ahonnan volt magyar dealer a piacon, akitől be lehetett szerezni a speciálisabb unown betűket, de ezekhez azért már ismerni kellett egy-két komolyabb arcot.

A lényeg: a fentieken kívül nagyjából minden más unown betű speciális, és nagyon ritka. A térképek lelövése óta írtózatos mázli kell szabadon lévő unownok befogásához, ha éppen nincsen event. Tudd, hogy mit és miért cserélsz.

chanceuxvousavezdit.jpg

LUCKY DEX

A Niantic megadja a lehetőséget, hogyha cserélsz, és szerencséd van (ahogy a lucky pokemon nevéből is kiderül), akkor jobb statokkal rendelkező pokemont kapj, aminek a power uppolása is fele annyi dustba kerül, mint egyébként.

Jöhet bármilyen event, hozhat feltételeket a Niantic, amiknek a teljesítése esetén a cseréből fix luckyd lesz, akkor is sok idő és kitartás, meg nem mellesleg minél több cserepartner kell egy-egy sikeres luckyhoz.

Ne csodálkozz, ha 30-40 cseréből egy sem lesz lucky. Fontos, hogy minél régebb óta meglévőt cserélsz, annál nagyobb az esély a luckyra. Ez viszont sajnos egyáltalán nem jelenti azt, hogy 1-2 éves pokemon cseréjével luckyt kapsz. Ugyan ez fordítva: bizony a napokban elkapott pokék is lehetnek luckyk csere után. Ez egyáltalán nem meglepő.

pokemon-go-trading-150x300.pngLEGENDÁS POKEMONOK ÉS A KÜLÖNLEGES MOVESET

A legmegosztóbb téma, mert könnyű volt belőlük betárazni, amíg elérhetőek voltak, de éppen ezért annál jobban szüksége lehet valakinek rá utólag, amikor már nem elérhetőek.

Legendás pokemonok esetén már beszéltünk róla, hogy ha új legendást szereznél cseréből, akkor az olyan komoly stardust mennyiséget követel mind a két féltől (legnagyobb barátság szintnél is 40.000 stardustot), hogy csak hasonlóan új legendásra vagy shinyra van értelme cserélni. Mind a két esetében (shiny és legendás estén is) ennyibe kerül.

Mi is pontosan a legacy moveset? A legacy moveset olyan támadás, amit korábban a pokemon megtanulhatott, de most már nincs erre lehetőség a játékban. Jó példa erre a (mostanában a mewtwo raidek miatt felkapott) shadow clawos gengar. Csekkold, hátha nálad is bújik meg ilyen érték!

Ha érdekel a dolog, és kicsit jobban el szeretnél merülni a legacy moveset-ek témájában, akkor itt találod azoknak a pokemonoknak a listáját, amik más támadásokat is meg tudtak tanulni korábban: katt 

CSERE A GYAKORLATBAN

Ha esetleg még nem találtad volna meg a megfelelő csoportokat a cserék leszervezéséhez, akkor ajánlom az alábbi két felületet: 4+ Discord Trade Channel és PoGO Hungary Cserebere csoport

Hogyan hírdess?

  • Írd meg (vagy küldd be képen), hogy miket cserélnél
  • Írd meg, hogy mire szeretnéd cserélni
  • Írd meg, hogy melyik városban és merre jársz. Ez megkönnyíti a csere lebonyolítását
  • Írd meg, hogy milyen feltételekkel cserélsz. Pl. bizonyos barát szint felett? Tisztázd.

És ne felejtsd akkor a legfontosabb pontokat:

  • A cserélt pokemon legfeljebb olyan szintű lehet majd, mint amilyen szintű a karaktered
  • A pokemon IV-ja változik csere után
  • Cseréből jöhet lucky pokemon, de erre nagyon pici az esély (cserébe annál jobb IV-t kap)
  • Mind a két fél ugyan azt a költséget fizeti a cseréért
  • Mind a két fél a legmagasabb értékű csere díját fizeti ki
  • Éppen ezért új shinyt vagy legendást csak új shinyra vagy legendásra érdemes cserélni

 

A legfontosabb szerintem egy cserével kapcsolatban, hogy mind a két fél megkapja belőle azt, amit szeretne. Ha szerintük egyenértékű volt a csere, akkor minden rendben van. Jó cserélgetést mindenkinek!

pokemon-go-pokemon-trade_jpg_optimal.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://treneranagyvilagban.blog.hu/api/trackback/id/tr5214298969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy Adrián 2018.10.15. 19:15:03

Azt írja nem jelenti azt hogy 1-2 éves pokekkal nem kapsz garantáltan luckyt, aki 2016.08 előtti pokekat cserél instant lucky lesz. Komolyan aki nem relváns egy témában minek ír cikket róla?

Urbatorium 2018.10.15. 20:25:17

@Nagy Adrián: Tök jó, hogy ezt megírtad, mert pont az ilyen fals információkat szeretném korrigálni, és megtalálni azokat, akik még terjesztik is. Tisztázzuk: a 2016.08 előtti pokékból NEM lesznek 100% lucky pokék. Ahhoz, hogy a cserélt pokemon lucky legyen, nem elég 2016.08-ban vagy az előtt fogottnak lennie. Az is kell hozzá, hogy annak a félnek, aki adja ezt a régi pokét, 10 db lucky pokemonnal kevesebbnek kell lennie (tehát ha 10, vagy több luckyd van, akkor is bukjátok a luckyt). Nagyon fontos, hogy bár a trade-ben két fél veszt részt, de ebben az esetben minden feltételt csupán az egyiknek kell teljesítenie ezt a két elvárást, viszont ha ő nem teljesíti, akkor mind a ketten bukjátok a garantált luckyt. Szóval a feltételek szám 3 és nem 1, mint ahogy írtad. Erről pontosan olvashatsz a bejegyzésben linkelt oldalon is: pokemongolive.com/en/post/luckypokemon-update Az általad kiemelt részben 1-2 éves pokemonokról írtam. Se az 1, de még a 2 éves pokemon sem lesz az általad megadott feltételek szerint lucky, ugyanis még a 2 éves pokemon sem 2016.08-nál régebbi. Tehát amit írtál, minden szempontból helytelen volt. Örülök, hogy ezt tisztáztuk.
süti beállítások módosítása