Tréner a nagyvilágban

Vírus a levegőben, óvakodj a harapástól!

2018. július 10. 01:31 - Urbatorium

Csütörtöktől jön a The Walking Dead: Our World!

the-walking-dead-our-world-1093437-1280x0-600x322.jpg

A Walking Dead: Our World nagy reménység az AR játékok piacán. Mert nem tudom, mennyire feltűnő, hogy eddig egyetlen kivétellel (köszönjük Ingress!) az összes AR játék egyetlen célre épült: szerezd meg hát mind! És nem, nem csak az összes pokemont. Az összes dínót (Jurassic World Alive), az összes mobblest (Mobbles), az összes kis lényt (Draconius Go), és úgy néz ki, hogy a jövőben is maradunk ennél a tematikánál: szerezd meg az összes szellemet (Ghostbusters World)! Persze a kollekciók kigyűjtésén kívül mindig akadtak más feladatok is, azért az alap séma megmaradt. A zombik viszont szeretnek hordában járni, így igazán nem lenne kihívás a trófeagyűjtés, és a képregényadaptációból készült filmsorozatban sem kapott központi szerepet az ilyesmi (vagy ha igen, annak mindig csúfos vége lett). A szereplők mindig is egy dolgot szerettek volna: túlélni. Nézzük, hogyan sikerül az Our Worldnek (a továbbiakban legyen OW) túlélni olyan időkben, amikor hordában járnak az utcákon az AR játékok!

ADAPTÁCIÓ

Gyorstalpaló a kóborlókról: a Walking Dead egy alternatív jelen korban indul, ahol nem ismerik azt a szót, hogy zombi. Ennek két nagyon fontos következménye van. Egyrészt: az egész sorozat alatt a legkülönbözőbb kifejezésekkel hivatkoznak szegényekre, közülük a személyes kedvencem a vízfejűek. Vegyél komolyan egy két lábon járó rothadást, ha vízfejűeknek hívják őket!

A másik fontos következmény, hogy nincsenek zombibiztos bunkerek, apokalipszis esetére bekészített éléskamrák sehol. A szereplőknek lépésről lépésre meg kell ugraniuk azt a tudásszintet, hogy a zombi már soha nem lesz ember, igenis le kell lőni őket, legalább akkor, amikor fognyi távolságra vannak tőled. Miután ezek az alapok megvoltak, egész látványos túlélőshow veszi kezdetét.

A Walking Dead képregény még 2003-ban indult, a nagy közönség viszont csak 2010-ben kezdte megismerni és befogadni a világot és annak űzött szereplőit, hála a belőle készült filmsorozatnak.

Azóta több évadnyi folytatást megért már, sőt testvérsorozata is indult, az ugyan ebben a világban játszódó Fear The Walking Dead. Más szereplők, más környezet, más atmoszféra, kicsit más élményt ad, de azért a körítés ugyan az: vigyázz, mert jönnek a kóborlók!

VIGYÁZZ, MERT JÖNNEK A KÓBORLÓK!

Sohasem gondoltam volna, hogy lesz olyan AR játék, ami már a nyitóképernyőjén képes lesz lehűteni a lelkesedésemet. Télen komposztálódott termőföldes fagyhullaként lestem a képernyőt, ahogy azt írja:

Other players will never see your current location.

Ez amúgy természetesen tök megnyugtató. Komolyan. Nem is örülnék neki, ha a játékban haladva bárki is szemmel tarthatná, merre sétálgatok. Az elég para volna. Másrészről a Pokemon Go legújabb fejlesztésében, a trade rendszerben pont az a lényeg, hogy igenis tudni kell, milyen messze van a másik játékos, hiszen 100 méter sugarú körön belül lehet csak cserélgetni. Ebből kiindulva itt is elég fontos infó lehet, hogy én pontosan hol tartózkodom.

Nyilván a kiírást nem szabad túlreagálni.

A OW ugyan úgy multiplayert ígért a trailerében, ahogy sok másik játék: a kóborlókaszabolók vállt vállnak vetve harcoltak a supermarket értetlen közönségének szeme láttára a mobiljukon felbukkanó zombikkal. Ehhez hasonló élményt én is nagy örömmel élnék át. Lássuk, hogy valójában mi adatik meg belőle.

walking-dead-our-world-ar-game-group-1024x559.png

GYILKOLÁSZÁS KIFULLADÁSIG... CSÜTÖRTÖKTŐL

Magyarul sajnos még nem elérhető a játék. Viszont mindenki, akit érdekel, az karikázza be a naptárjában (vér)piros filccel július 12-ét, avagy most csütörtököt, hogy a késő délutáni programjai között mindenképpen szerepeljen az éjszakába nyúló zombiírtás kedves anyaföldünk megtisztítása érdekében. Ehhez szükséges lesz egy előregisztráció a játék hivatalos honlapjáról, de az két kattintással meg is van.

Aki türelmetlen, az nyugodtan töltse le az APK-ról (letöltés csak saját felelősségre, és egyébként is andoirodosok előnyben), de ami tökéletesen működött a PoGO esetén, az most csúfos kudarcra van ítélve: az OW ugyanis nem engedi a magyar játékosoknak, hogy elmerüljenek a vérfoltos apokalipszisban. Kénytelenek leszünk kivárni a hivatalos magyarországi indulást. Július 12!

Szerencsére ez más országbeliekre nem igaz, így szabadon garázdálkodhatunk az általuk közzétett anyagokkal. Itt kell elmondanom, hogy én sem hackeltem, ezért minden, amit leírok, csak a neten megtalálható anyagokból táplálkozik. Igyekszem a legjobbat kihozni belőlük, és őszintén remélem, hogy közben sehol sem tévedek. Viszont (szerencsére) én is ember vagyok (és még nem zombi), így előfordulhat, hogy valahol benézek valamit. Ha javítanál valamit: írj kommentet! Ha nálam jobban akarod tudni: töltsd le csütörtökön, indítsd el, és ha valahol Budapest utcáin összefutunk, töröld le az arcodról a zombikról rád fröcsögött cafatokat, nézz a szemembe, és dumáljunk egy jót arról, hogy szerinted mit gondoltam rosszul.

untitled-620x349.png

JOBB FÉLNI, MINT MEGIJEDNI

Meg van még az a bekezdése ennek az írásnak, ahol arról nyafogok, hogy olyan, mintha a játék már most azt ígérné, SOHA nem lesz interakció a lelkes toprongyost rongyoló között? Ezt szem előtt tartva indítsd el a mobilodon: a cél az legyen, hogy Te élvezd. Legalább az első órákban, amíg felfedezed a játék alapvető belső logikáját, fejlődésrendszerét és kihívásait. El tudd dönteni, hogy mehet a sarokba, kipipáltad, próba megvolt, és nem übereli az aktuális AR kedvencedet, vagy hagyd, hogy elöntsön a biztos tudat, hogy megvan a legújabb kilométeres túrákra bármikor elindító szívszerelmed. A költés gombra csak utána kattints. Mert költés gomb természetesen itt is van.

Ezúttal kihagyjuk a kórházban ébredezést, amivel (minimál spoiler) a sorozat indít. Négy alap karakter közül választhatunk, két férfi és két nő, de már ott megnyugtat minket a játék: később nyugodtan választhatunk magunknak új arcokat. Igazából ez a megnyugtatás nagyon sok mindenre kiterjed: nem probléma az sem, ha később nevet szeretnénk változtatni. Bármikor következmények nélkül megtehetjük. Úgy tűnik, mintha a személyes információk, amik más játékokban fontosak voltak, hiszen így találtak meg minket a játékostársaink, itt nem kapnának lényeges szerepet. Reméljük, hogy ez csak egyelőre van így.

TÁRSAK NÉLKÜL SOHA!

game-the-walking-dead-our-world-2.pngA célunk természetesen egyszerű: minél több zombit kinyírni. A fejlövés az igazi, de az sem baj, ha csak másodikra tudjuk leszedni. Rengeteg megoldás van, amivel növelni tudjuk a sikerességünket.

A legkülönfélébb cuccokat tudjuk összeszedni, hogy tuningoljuk magunkat. A legnyilvánvalóbb segítség az egyre nagyobbat szóló, egyre hatékonyabb fegyverek lehetnek, de feltűnnek majd olyan színesítő apróságok is, mint pl a sheriff kalap.

Egy kicsit segít majd átélni a képregényből vagy a sorozatból ismert borzongatós, lövöldözős hangulatot, amikor ismert karakterek bukkannak majd fel mellettünk, hogy segítsenek egy-egy területet megtisztítani a zombiktól. Viszont ahogy ott is mindig, úgy itt sincs soha vége a hordának, ami az életünkre tör!

TÚLÉLNI!

Azonban alapvetően magunkra vagyunk utalva. A játék google mapsot használ, de végre az épületek nem szimpla kockák a térkép végtelen síkjában: a soha-ki-nem-fogyó zombihad aranyos csoportokba szerveződve várja majd hősünket a kisebb sikátorokban, vagy akár a főutca teljes területét elfoglalva, hogy a torkának ugorva zabálhassák magukat jóllakott óvodásra. Természetesen nem lesz más dolgunk, mint tenni róla, hogy ez soha ne történhessen meg. Se velünk, se azokkal az ártatlanokkal, akikkel találkozunk még, és bizony pozitív hős módjára a megmentésükre sietünk. Legalább is ha szeretnénk bezsebelni a megmentése után járó jutalmakat, és fejlődni.

Hiszen ennek a játéknak is központi eleme, hogy muszáj egyre jobbnak, gyorsabbnak és ügyesebbnek lenni. Ebben a szint rendszer lesz majd segítségünkre. Egyre magasabbra jutni pedig már csak azért is érdemesebb lesz, hogy egyre komolyabb rágcsávókat tudjunk kiírtani. Ugyanis a rendszer jelzi szépen, hogy mennyire okos dolog a csoportba verődött zombiknak nekimenni. Ismerős lehet a PoGO-s raidekből. Minél jobban ki van pattintva a karaktered, annál könnyebben nyomsz le izmosabb bossokat is. Ugyan ez igaz a WO-ra is. Ne sajnáld menteni a mentésre szorulókat (mert az hozza a jutalmat, hogy ne kelljen pénzt költened), ne sajnáld gyakni a gyaknivalót (mert az hozza a felszerelést és az xp-t), ne sajnáld a cipődet a kilométerektől... ésígytovább, hogy ultimate gyilkológép legyél.

the-walking-dead-our-world-glenn-shooting-738x410_jpg_optimal.jpg

ZOMBIK FÉNYES NAPPAL

Az AR mode egyelőre kevés pluszt ad. Első pillantásra legalábbis játéktechnikailag szinte semmit. Hangulatilag is csak akkor dob rajta, ha éppen a vérmaszatoshoz paszentos környéken járkálsz, és tényleg csak néhány zombi hiányzik a melletted pislákoló éjszakai lámpához, hogy tökéletesen beleéld magad a Walking Dead világába.

A gameplay videók arról árulkodnak, hogy AR módban nagyobb a tér, amit be tudsz mozogni, és a zombik bizony a nyomodban maradnak, ha elkacsázol előlük. Ez tökéletes lesz arra, hogy némi felfrissülést jelentsen a játékmenetben, ami (attól tartok, hogy) egyébként hamar monotonitásba fullad majd.

TRÓFEAGYŰJTEMÉNY

Szerencsére itt nem kell készülni arra, hogy a zombikból nyert mintákat kéne gyűjteni. Félek azt mondani, hogy teljesen szakított vele. Egyrészt merész kijelentés lenne, hiszen a gyűjtögetés egyébként remek dolog, mindig motivál, ha valami végső kigyűjtéséhez már közel állunk. Célt ad a játékosnak. Másrészt biztos lesznek olyan dolgok, amiket érdemes lesz kigyűjteni: a segítőket, akik velünk küzdenek majd. A fegyvereket, amiket mindig lesz hova fejleszteni. Meglátjuk, hogy milyen mélyen tudja majd behúzni a rajongókat az OW. Alig várom, hogy lássam a hordájukat, kezükben mobillal, mondjuk a játék első hivatalos eventjén, ahogy közösen botladozva szelik át áldozatok után kutatva a várost... Ha egyáltalán fontos lesz valaha a játékban az interakció a játékosok között.

Nagy reményekkel várom!

Ha Te is így vagy vele, akkor jelentkezz a Walking Dead Our World Hungary fb csoporthoz! A játék indulásáig pedig vigasztalódj a két hivatalos trailerrel, amiket kaptunk hozzá: katt és katt!

the_walking_dead_by_orzeu-d4nvq3w.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://treneranagyvilagban.blog.hu/api/trackback/id/tr2014103521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása