Tréner a nagyvilágban

Safari Zone Dortmund, Westfalenpark, 2018

2018. július 02. 14:49 - Urbatorium

Az event, ami hazavágta Dortmundot

unnamed.jpg

Úgy tűnik, a Niantic még mindig képtelen elhinni, hogy mekkora tömegeket képes megmozgatni, ha egy ingyenes, két napos rendezvényéről van szó. Egy évvel ezelőtt a regisztrációhoz kötött (és éppen ezért kevesebb résztvevővel megrendezett) prágai event komolyabb buktatók nélkül lezajlott, nagyon komoly pirospontokkal felszavazva a cég partyszervező képességeit. Úgy tűnik, most kicsit visszatértek a kezdetekhez, amikor egy eventen sok mindent lehetett csinálni, de játszani pont nem. Először csak Westfalenparkot veszítettük el, ahol játék helyett főleg bosszankodni, káromkodni, hibaüzeneteket és forgó töltésjelzőket nézni lehetett, majd amikor a szervezők bejelentették, hogy az eseményt Dortmund egész területére kiterjesztették, már csak pár óra volt hátra, hogy egy egész város omoljon össze a PoGO súlya alatt. Hadd meséljek kicsit erről.

ELŐZMÉNY

Ha esetleg nem lennél pontosan képben, hogy mi is a Safari Zone, akkor elég annyit tudni ezekről, hogy minden évben megrendezésre kerülő, ingyenes vagy fizetős eventek. Van, ami regisztrációhoz kötött, néhányra jegyet kell venni, és van teljesen ingyenes is. A Niantic nem mindig állt a helyzet magaslatán a lebonyolításukat illetően, általában befigyel egy-két nagyobb gikszer (amivel nem is lenne semmi baj, mert abból mindig van pár, ezt tudjuk), a probléma ott kezdődik, amikor konkrétan el sem indul a játék az event helyszínén. Hálózati problémák, túlterheltség, legyen bármi is az indok, egyszerűen nem működik, és ez rendkívül bosszantó.

safari-zone-prague_meretezett.png

A múlt évben Prágában megrendezett eventről van személyes tapasztalatom. Az event a város egy fix pontjában, a Centrum Cerny Mostban került megrendezésre és előzetes regisztrációhoz kötötték, így limitálva volt a résztvevő száma. Komolyabb megakadások nélkül, szépen lement az esemény. Azok, akiknek nem sikerült korábban regisztrálniuk, a város egész területén fogdoshatták ugyan azokat a pokékat. Úgy tudom, nem voltak hibák.

Dortmund viszont egészen más volt. Módszeresen sikerült összeomlasztani a rendszert.

KILOMÉTERES SOROK

img_20180630_092347_meretezett.pngA helyzet már ott gyanús volt, amikor beállt a Westfalenparkhoz vezető autópálya. A kocsisor annyira lehetetlenül hosszú volt és annyira lassan haladt, hogy az emberek kiszálltak a kocsiból, és úgy vonultak árnyékba. Ha nem lett volna nyilvánvaló első pillantásra is, akkor a pólók, go plusszok, csapatjelzéses baseball sapkák mindenképpen árulkodóak lettek volna, hogy az ott lévők nagy részét pokésok alkotják.

A környéken parkolásra annyi esély volt, mint shinyt találni. Ha ezzel sikeresen meg is voltál, vártak a beengedőkapuk. Összesen 6 volt belőle a park különböző pontjain, nyilván ahhoz mentél, amelyik hozzád közelebb volt. Mivel elég méretes területről beszélhetünk, a sorok ritkán értek egymásba. Persze addigra olyan embermennyiség kígyózott át a környéken, hogy semmi sem tűnt lehetetlennek.

A beengedés biztos pontban 9.00-kor megkezdődött, sajnos még egy negyed óráig nem moccantak a sorok, utána kisebb hullámokban tudtunk előre haladni. 10.00 órás kezdéssel ígérték az event tényleges indulását, de ez már 9.00-kor megtörtént. Frusztráló volt ott állni néhány száz méterre a parktól, látni a stoppokon lévő corsolákat és unownokat (D, O, R, T, M, U, N betűket), és csak várni, hogy hátha egyszer bejutsz.

36462352_1689968274431842_4839884700380037120_n_meretezett.pngA kiírásban az szerepelt, hogy 55.000 embert fognak beengedni a parkba. Ez kész rémálomnak tűnt azt látva, hogy mennyien álltak sorban Nagyjából 1.200 kilométert kocsikáztunk mi is. Ha az orrunk előtt csukják be a kapukat, hogy "bocs, megtelt", akkor biztos, hogy a tömeg nem megy haza. Rengetegen voltunk!

Természetesen nem is merték ezt meglépni, aminek nagyon hamar az lett a következménye, hogy a park túllépte azt a résztvevőszámot, amivel még megküzdenek a jelerősítők és a csapatközpontokba telepített wifik. Nagyon komoly tömeg hömpölygött befelé. Ha kiléptél a játékból, hogy újraindíts, nem engedett visssza. Ha részt vettél a larvitaros community dayen, akkor minden hibaüzenet ismerős volt már. Pokéra kattintva error, a modul nem telepíthető. Stoppot pörgetve error, az item nem használható. A recentben nem mindig voltak ott a legutóbb elkapott pokék. A spawnok nem mindig töltöttek be. Ismeretlen hiba miatt a pokemon nem evolválható vagy nem törölhető. Képzeld csak el, hogy ott állsz, és nem tudsz játszani!

A világ minden tájáról érkeztek trénerek. Persze a legtöbben így is a német anyanyelvűek voltak, de szép számmal képviseltették magukat pl. angol vagy japán játékosok is.

WESTFALENPARK

A parkba nem vihettél be magaddal 3 decinél több folyadékot, ami így nyáron nem volt a legkellemesebb kikötés. Természetesen bent minden további nélkül vásárolhattál, de ehhez egyrészt megint újabb kígyózó sort kellett kiállnod, másrészt nem is volt olcsó. 4.5 euro, átszámolva nagyjából 1.500 Ft volt fél liter víz, legalábbis ott, ahol mi néztük. Ha enni szerettél volna, az nagyjából 5 euro és tovább. 3-5 euro 3 deci sörért.

Rengeteg lehetőség volt további programokra a parkban. Egyrészt érdemes volt végigsétálni az egészet, mert egyszerűem gyönyörű! Hatalmas zöld terület, rengeteg apró tóval, bejárható ösvényekkel, kacsákkal, libákkal, flamingókkal, miniatűr növénykerttel, különböző különleges virágokkal.

36413468_2144159455612074_2209234862420787200_n_meretezett.png

img_20180630_094510_meretezett.pngMásrészt visszaköszöntek a korábbi safarikból ismerős kiegészítők. Voltak telepített töltőállomások, ahová beülhettél, ha a végét járta a mobilod vagy powerbankod. Megint ott voltak az életnagyságú stoppok, ha fotózkodni akartál velük. Ezúttal nem maradhattak el az átlátszó mobilképernyők sem, amik mögé állva pikachuval, gardevoirral vagy éppen a csapatvezetőddel fotózkodhattál, mintha csak egy képernyőképet csinálnál. Az egész parkot kettészelte egy libegő, 3 euróért (és nagyjából fél - egy óra sorbanállásért cserébe) madártávlatból repülhettél át az egészen. A csapatközpontokban (újabb sorbanállásért cserébe) mindenki átvehetett egy kisebb ajándékcsomagot. Figyelmeztettek, hogy korlátozott számban áll rendelkezésre a csomag (egy pikachus papírsapkát kaptál, nianticos pecsétet és karszalagot), de még a második nap délelőttjén is hozzá lehetett jutni mindenhez. Ez mondjuk jó pont volt.

Semmi poké-orientált terméket nem vehettél. A csapatközpontokban együtt ültek le a különböző színek képviselői. Minden szín kapott saját asztalt, egyszerű volt megkülönböztetni, piros, kék és sárga, szerintem mindenki értette az üzenetet. Zene szólt, de bár ne tette volna, a legkülönbözőbb mainstream számok mentek, minden különösebb válogatás vagy tematika nélkül. A bódékból ételt vagy italt tudtál venni, az ajándékcsomagért állhattál sorba, vagy esetleg infóspultoknál felháborodottan kérhetted számon, hogy ki téríti meg az utazásodat, ha már az event játszhatatlan.

img_20180630_181409_meretezett.png

36503274_2146147912079895_6080135066346848256_n_meretezett.pngArra számítottunk, hogy rengeteg stop lesz majd a park területén. Csalódnunk kellett. Voltak új stoppok, de még így is nagyon kevés. Sétálni kellett, ha pörgetni akartál, ami persze nem jelentett volna problémát, hiszen erről szól a játék, de a tömeget és a kevés árnyékos területet figyelembe véve ez hosszú távon okozhatott problémát. Fontos, hogy naptejet sem lehetett a park területére vinni. Ha előrelátó voltál, a szálláson lekented magad. Ennyi. 

A park területén kikapcsolták a gymeket. Erre valószínűleg azért volt szükség, hogy csökkentsék a csapatok közötti feszültséget, nehogy bármi problémát generáljon, hogy éppen ki uralja őket. Feszültségből viszont így sem volt hiány.

Lure akkor volt, ha pakoltál. Batyus buli. Aki jár commday-re, az tudja, hogy az event idején lure-ozott stoppok általában event specifikus questeket adnak. Aki Dortmundban is erre számított, annak csalódnia kellett. Rontott a játékélményen, amikor sorra kérte a játék tőlünk, hogy nyerjünk meg egy csatát egy teremben, vagy toljunk le egy raidet. Mind a kettőt szívesen megtettük volna mi is... Nyilván gymek nélkül raidek sem voltak, azért be kellett menni a városba. Mi nagyon hamar úgy döntöttünk, hogy ezt fogjuk tenni.

DORTMUND

Fontos volt tudni, hogy aki arra számított, hogy bankkártyával középárfolyamon fizet majd mindent, annak megint csalódnia kellett. A park területén sehol nem voltak terminálos fizetési lehetőségek. Bankautomatát akkor sikerült találni, ha a németen kívül más nyelven nem mindig tudó parkos személyzet segített.

Sajnos a városban sem volt más a helyzet. A nagyobb üzletek, éttermek nyilván el tudták fogadni a kártyát is, de sok kis boltban jelezték, hogy csak a készpénz játszik. Nem egészen erre számítottunk.

A város egyetlen dologban különbözött a parktól: a stoppokat pörgetve nem kaphattál speciális 2 kmes tojásokat, amikből ritka pokék, pl. chansey vagy lapras kelhettek. A stoppok persze ritkábbak voltak, és persze ezeket sem lure-ozta a niantic, mi pakolhattunk rájuk. Unownok és corsolák ritkábbak spawnoltak, cserébe voltak gymek és raidek. Nem panaszkodtunk. Főleg, hogy az elején a város még jól bírta a terhelést.

img_20180630_161520_meretezett.pngDortmundban nem csak a westfalenpark az egyetlen zöld terület. Több kisebb-nagyobb helyre is beülhettünk. Voltak igényesebbek, ahol rendkívül tiszta környezetben, fák és bokrok között, meg bizarr módon régi sírkövek árnyékában feküdhettünk el játszani, és voltak kevésbé tiszta parkok, ahol játszóterek mellé lehetett leülni.

Igazából szerintem addigra mindenki csak arra vágyott, hogy nyugodtan elmélyülhessen kicsit a mobiljában. Remek érzés volt halomszámra fogdosni a corsolákat és az unownokat, de miután azzal megvoltál, kicsit kiüresedett a játék. Nagy mennyiségben spawnolt larvitar, de aki ott tudott lenni a commday-en, annak sem a candy sem a shiny nem jelentett komoly örömöt. Úgy tűnt, mintha a shinykra hegyezték volna ki az eventet. Nagy mennyiségben jelentek meg swabluk (ha valaki esetleg úgy jobban ismeri: a felhőszárnyú madár), aerodactylok, pikachuk és magicarpok. Valami rejtélyes oknál fogva a trashpokékat most egyedül a wurmple képviselte, kitöltésnek az jött szembe mindenhol. Slakoth, ha jól tudom, hamarosan esélyes commday-es pokemon, abból szedhettük még fel magunkat.

36446281_2044574569141671_4936193500837314560_n_meretezett.png

Több közösség is messengeren keresztül tartotta a kapcsolatot, ott mentek az infók, ha valaki megtudott valamit. Hamarosan mindenhol kint volt a figyelmeztetést: a westfalenparkba senki ne menjen, ott egész nap játszhatatlan az event. Az szívta meg igazán, aki mégis indított egy incense-t. A játék azonnal kidobta, és nagyon sokig vissza sem engedte. Az official bejelentés csak utána érkezett a niantictól: az eventet kiterjesztették az egész városra. Ez két dolgot jelentett: onnantól kezdve a dortmundban kipörgetett 2 km-es tojásokból is spéci pokenok kelhettek, és hogy a parkban lévő hatalmas tömeg megindult a városba. Órák voltak hátra, hogy omoljon minden.

Even more Pokémon are now appearing throughout the City of Dortmund. If you're in Dortmund for , we encourage you to explore the city to rather than visiting Westfalenpark due to capacity issues. Thank you!

Az utcák nagyon hamar megteltek trénerekkel. Addig is szép számban tébláboltunk, de a bejelentés után elárasztották az utcákat a játékosok. Sajnos nincs infóm arról, hogy a lakosok mennyi tájékoztatást kaptak, de az biztos, hogy többen nem értették, mi történik, fotózták és videózták a tömeget. Tényleg eszméletlen mennyiségű ember volt pl. Dortmund központi terénél.

2 km Eggs can also be obtained by spinning PokéStops throughout the City of Dortmund during .

Az éttermek, gyorskajáldák felteltek. Mindenhol sor állt. Megkockáztatom, hogy a boltok nem készültek ekkora megterhelésre, és nem azon a létszámon üzemeltek, mint amire szükség lett volna. Az angol sem ment mindenhol, ez is problémát jelentett. Könnyen belefutottál abba az érzésbe, hogy az égvilágon semmi sem működik Dortmundban. A messengeres csevegések meghaltak, még ahhoz sem volt net. Képeket csinálhattál, de esélytelen volt feltölteni. Még felháborodott mailt sem írhattál volna a nianticnak, ha szerettél volna. Egyszerre volt lenyűgöző, hogy erre képes a trénerek tömege és borzasztó, hogy tényleg sikerült összehozni.

screenshot_20180630-100803_meretezett.pngA legendás raidekre a központi téren került sor, addigra már haldoklott minden. Jött a korábbi horror: ha a gymre kattintottál, a modul nem telepíthető vagy a tárgy nem használható, ha pedig elkövetted azt a végzetes hibát, hogy újra akartad indítani a játékot, akkor vissza sem tudtál jönni.

Peremterület céloztunk be, hátha ott tudunk játszani. A niantic is arra buzdított, hogy szóródjunk szét a városban. Ott ugye nem voltak jelerősítők, így a tömeg szépen leölte a játékot. Ha később be is tudtál lépni, kapdosni már nem lehetett. Ha később tudtál is kapdosni, azért jöttök sorra az errorok. Ha később nem is jöttek az errorok, még mindig sokat töltött a játék. Ésígytovább. Nem volt az igazi a játékélmény. Persze Dortmund szép város. Besétáltuk rendesen, arra jó volt.

Az első nap végére a park és a város is némileg helyreállt. Nagy nehézségek árán raideltünk egyet, hogy a free pass ne menjen a kukába. Kb. félpercenként indultak új lobbyk a legendásoknál, mert felteltek a maximális létszámok (20 fő). Hatan a különböző töltségi sebességek miatt összesen három különböző lobbyban tudtuk lenyomni, ennyire gyorsan pörgött a raid.

VASÁRNAP

Dortmund és Magyarország távolsága elég jelentős, éppen ezért nagyon kevesen tudtak egy teljes értékű vasárnapot lenyomni. Aki kocsival érkezett, arra 12 órás autóút várt; aki repülővel, annak indult a gépe. Pedig vasárnap lett volna az a nap, ami igazán megadja a fesztiválhangulatot. A parkban kisebb töltési időkkel, de működött a játék. Végre érdemes volt besétálni az egész területét, hogy minden stop ki legyen pörgetve, meg ne csak a tömegen keresztül tudj megcsodálni mindent. Sokkal kevesebben voltak már.

screenshot_20180701-224627_meretezett.pngAz első napban az elkeserítő az volt, hogy kijöttél és a szórakozás helyett bosszankodsz. Nap végére, amikor végre elkezdett kicsit helyreállni minden, azt láttad, hogy otthon sorra fogják a shiny rosalie-kat. Nekünk az első nap alig jött össze valami. Valljuk be: ha olyanból jön shiny, amiből már van jópár, nem az igazi az öröm. Kifogni egy olyan shinyt, ami még pont nincs, arra meg kevés az esély. Azt látni, hogy mások sorra fognak shinykat otthon, te pedig komoly útat tettél meg azért, hogy ennyit se tudj csinálni, nem a legjobb érzés.

A vasárnap kicsit helyretette ezt az egészet. Végre tudtad fogdosni a pokékat, így jöttek a shinyk is. Szépen fel tudtál pakolni corsolákból és unownokból, hogy a barátoknak és ismerősöknek is vigyél.

Én azzal a kifejezett céllal mentem ki, hogy tradeljek, mert biztos voltam benne, hogy ez egy remek lehetőség. Rengetegen ott vagyunk, a világ különböző pontjairól. Szükségem volt még egy torkoalra és az unown x, y, z, ? és ! betűkre. Kis táblával készültem, és vártam, hogy megszólítsanak. Sokan meg is tették, voltak, akik azért, hogy fényképet csináljanak, volt, aki azért, mert pl torkoalt adott volna, de sajnos cserélni nem sikerült, mert amit én adni tudtam volna, az neki nem kellett. Ölelést ajánlottam a táblámon, de az sem volt elég... Ha bárkinél lennének még ezek, keressen fel. Légyszi.

img_20180627_090946_meretezett.pngMert a trade nem igazán működött. A csapatok, családok, baráti társaságok magukban mozogtak, és nem igazán beszélgettek másokkal. Talán ezt egyébként is nehéz lett volna elérni, de az is biztos, hogy a feszültség, az errorok, a lejárt kilométerek, a sorban állás mindenhol, a nap végére nehéz táska kicsit sem segített rajta. Sok minden működött volna, ha valahogy működött volna az event, mert pl. semmi baj a hosszú sorokkal, ha közben sem a napon állsz és tudsz fogdosni a lure-okból, de kevés volt az árnyék és kevés volt a spawn is.

Az látszott, hogy még így is rengeteg pénzt beletett a niantic, nagyon komoly díszletek között játszhattunk, a csapatvezetős fotózások, a beöltözött pikachu, komoly orvosi személyzet járt közöttünk, a felépített sátrak, a kihelyzett töltőállomások, mindegyik igényes szórakozást ígért, főleg egy ingyenes játékhoz képest. Úgy tűnt, mintha egyetlen dolgon bukott volna meg a dolog, és az a resztvevők száma volt. Nyilván nem zárhatták be a kaput 55.000 fő felett, mint amennyi kiszolgálásra a park képes volt, de ahogy utána a város is egyetlen hatalmas nethálózati probléma lett, az hihetetlen volt.

Kalandnak iszonyatosan jó volt! Kellett hozzá egy jó csapat, de ha az megvolt, akkor remek szórakozást nyújtott. Eventnek viszont nem volt sikeres.

A pokemon go iszonyatos tömegeket mozgat meg, nagyon komoly igény van a rendezvényekre, hatalmas lehetőségek rejlenek még benne, és őszintén remélem, hogy a niantic szépen és lassan, de megtanulja kiaknázni őket, és kezelni fogja tudni a felmerülő problémákat. Egy éve Prágában már gyönyörűen megtették. Hátha sikerül még nekik!

36536877_2146156888745664_2772654204227944448_n.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://treneranagyvilagban.blog.hu/api/trackback/id/tr514087825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása